Zit jij ook ’s avonds boven je boek of tijdschrift met je ogen te knijpen omdat het eigenlijk net te donker is rondom je favoriete stoel? Of kijk je terwijl je dit leest eens om je heen en denkt: “ mehhhhh, boring!” Dan is het misschien tijd om een keer een lichtplan voor je woonkamer te maken. Geen plan van 20 pagina’s natuurlijk. Maar gewoon een schets op een A-4 tje. Met deze tips weet je precies op welke plek je wel soort licht nodig hebt. En kun je daar stap voor stap naar toe werken. Of in een keer op een vette shoppingspree gaan natuurlijk. Whatever floats your boat, zeg maar.

Schets je woonkamer

Trek een blad papier uit de printer en zoek een potlood met liefst beetje een zacht lood. Wie weet heeft één van je kids nog zo’n tekenset van school liggen. Bonuspunten als je ook nog een goed werkende gum en een puntenslijper vindt. Teken dan eerst de omtrek van je woonkamer. En dat hoeft echt niet supernauwkeurig. Als de vorm maar grofweg overeenkomt. Zorg ook dat je rondom de omtrek van je woonkamer nog voldoende ruimte hebt om wat aantekeningen te maken. Voeg dan je meubelen toe. Ook daar hoef je echt niet spannend over te doen. Gewoon rechthoeken, vierkanten, cirkels. Streepjes voor je eetkamerstoelen. Geef ook aan waar je al lampen hebt. Wanneer je deze wilt houden, natuurlijk. En waar je stopcontacten hebt.

Verdeel je woonkamer in zones

Verdeel dan je woonkamer in verschillende functionele zone’s. Denk bijvoorbeeld aan je eethoek, je zithoek, maar ook aan een speelhoek voor de kinderen of de sidetable waar je soms aan werkt. Zet bij elke zone een nummer of omlijn de zone met een kleur.

Inventariseer wat elke ruimte nodig heeft

Vraag je per ruimte af wat je daar zoal doet. Trek een lijn vanaf die ruimte naar de marge van je papier en schrijf dat daar op. Zo zul je in je zithoek met familie en/of vrienden willen bijkletsen, maar ook een filmpje kijken of een boek lezen. En wie weet wil je ook ruimte scheppen voor wat broodnodige romantiek…

In je eethoek wil je op een doordeweekse donderdag midden in de winter goed kunnen zien wat er op je bord ligt, wil je de krant kunnen lezen of je kids huiswerk laten maken, maar ook voldoende sfeer kunnen creëren voor een romantisch diner voor twee.

En mogelijk wil je dat je sidetable aan de sfeer bijdraagt, maar je wilt er ook ’s avonds nog even een zakelijk mailtje kunnen beantwoorden en daarbij je aantekeningen in je notitieblok kunnen lezen.

Bedenk wat voor soort verlichting je nodig hebt voor je lichtplan

Begin daarbij met de basisverlichting. Dus de verlichting waarmee je zorgt dat je ook wanneer het buiten donker is nergens over struikelt en kunt vinden waar je naar op zoek bent. Denk daarbij aan hanglampen, spots en vloerlampen.

Kijk vervolgens wat je nodig hebt als sfeerverlichting. Welke lampen kun je eventueel dimmen zodat de sfeer warmer wordt? Welke lampen zou je dan niet aan doen, en waar mis je dan gedimd licht? Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan verlichting in je kasten, onder wandplanken en tafellampen.

Bepaal tenslotte waar je extra functionele verlichting nodig hebt. Zodat je in je favoriete hoekje een boek kunt lezen, bij je sidetable / buro je notities kunt lezen en piano kunt spelen bijvoorbeeld.

Kies de lampen die doen wat je wilt en bij je interieur passen

Nu je weet wat je nodig hebt, kun je bekijken wat je al hebt en kunt of wilt blijven gebruiken en wat je aan extra verlichting nodig hebt. Kijk naar het kleurenschema in je woonkamer. Welke kleuren / texturen wil je vaker terug laten komen? Schrijf het op, en neem het mee als je gaat shoppen.

Loop je vast bij het maken van je lichtplan?

Heb je onze Instagramfeed al eens bekeken? Wie weet brengt die je op ideeën. En daarnaast kunnen onze stylisten altijd een keer vrijblijvend met je meedenken. Of een volledig lichtplan voor je uitwerken. Neem gerust een keer contact op.