De verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken is een relatief nieuw concept binnen Nederland. De deken is oorspronkelijk ontworpen om kinderen met autisme en overgevoelige kinderen rustiger en dieper te laten slapen. Nu is de verzwaringsdeken op de reguliere markt gekomen en geschikt voor iedereen die moeite heeft met in slaap te komen. De verzwaringsdeken is ongeveer 3 tot 5 keer zwaarder dan een normaal deken. Dit gewicht geeft een veilig en geborgen gevoel wanneer je hieronder ligt. In dit artikel vertellen wij meer over deze verzwaringsdeken, veel leesplezier!

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken is, zoals hierboven gezegd, ongeveer 3 tot 5 keer zwaarder dan een normaal deken. Het gewicht is bij de verzwaringsdeken evenredig verdeeld. Dit houdt in dat de deken overal een gelijke en zachte druk op het lichaam uitoefent. Deze zachte druk wordt ook wel “Diepe Druk Stimulatie” genoemd.

“Diepe Druk Stimulatie” is een medisch kalmeringstechniek waarbij de persoon bijvoorbeeld het gevoel van een stevige knuffel ervaart. Hierbij is het mogelijk dat er, door deze zachte druk, meer Melatonine vrijkomt (helpt bij het inslapen). Het idee was oorspronkelijk dan ook om een knuffelmachine te maken om dit effect teweeg te brengen. Uiteindelijk heeft dit zich uitgemond in het ontwikkelen van de verzwaringsdeken.

De verzwaringsdeken kwam oorspronkelijk uit Amerika, maar is snel bekend aan het worden binnen Nederland. Veel gebruikers zijn erg te spreken waardoor de verzwaringsdeken steeds bekender wordt. Bladen zoals Elle, De Libelle en Business Insider hebben de verzwaringsdeken al getest (en waren hier erg positief over!).

The Hug Machine (de oorsprong)

De wetenschap achter de verzwaringsdeken wordt gebaseerd op iets dat “diepe druk stimulatie” wordt genoemd. Deze diepe druk stimulatie wordt bevorderd door het gebruiken van de verzwaarde deken. De diepe druk stimulatie werd oorspronkelijk geïmiteerd door een apparaat dat de “Hug machine” heette.

Deze machine is uitgevonden door Temple Grandin terwijl ze in haar klas zat. Ze heeft dit apparaat oorspronkelijk ontworpen om overgevoelige en/of autistische kinderen te kunnen kalmeren. De kinderen kalmeerde doordat de machine een stevige knuffel imiteerde en hierbij onder andere Serotonine vrijkwam.

Het idee hierachter was gekomen toen ze naar de boerderij van haar tante ging. Op de boerderij werd het vee bijeengedreven. Toen ze eenmaal (met een beetje druk) tegen elkaar aanstonden kalmeerde ze direct. Dit bevestigde voor haar dat de diepe druk stimulatie een positief en rustgevend effect heeft.

De verzwaringsdeken van Slaapt is ook gebaseerd op dit concept en deze gedachtegang. De verzwaringsdeken van Slaapt is een moderne variant van de “Hug machine” en imiteert immers ook een stevige knuffel! Waar de “Hug machine” vooral was bedoeld voor kleinere kinderen en overgevoelige / autistische mensen is de verzwaringsdeken voor iedereen.

Het kan ook voorkomen dat u wel snel inslaapt maar toch niet met een uitgerust gevoel wakker wordt. Dit zou kunnen liggen aan hoe diep u slaapt. Wij zien (en krijgen dit ook te horen) dat onze klanten niet alleen sneller in slaap komen maar ook een stuk dieper slapen.

Het gewicht van de verzwaringsdeken

Wij raden aan om, bij het uitkiezen van een geschikte verzwaringsdeken, te kiezen voor één van ongeveer 10% van jouw lichaamsgewicht. Twijfel je tussen twee gewichten? Dan kun je beter voor de zwaardere varianten gaan (mits je geen rugklachten hebt).

Ondanks het gewicht is de verzwaringsdeken niet klam of te warm in de zomer. De deken werkt ventilerend waardoor deze lekker koel blijft (ongeveer net zo koel als een normaal deken).

Kortom, de verzwaringsdeken is voor iedereen het proberen waard!

Dit artikel is geschreven door Slaapt.nl